MENY
för alla
 
för medlemmar
  

Gårdsskötsel

Växttbeskrivning

Du kan läsa om gårdens förvandling och om byggprocessen i avsnittet om föreningen. Se även den ursprungliga växtlistan som inte stämmer helt längre, upprättat av landskapsarkitekt Bengt Isling.

Växtschema
bild

Rabatternas innehåll:

 1. I framkanten en låg häck av buxbom Klättervildvin mot muren. En plymspirea i hörnan. Waldsteinia och hjärtbergenia. Liljekonvalj mittemellan hörnan och rabatt nr 2.

 2. Japansk blodlönn, vintergröna, botaniska tulpaner, upprepning av temat från plantering nr6 kommer att genomföras våren 2012 och kommer att ersätta rhododrendonbusken som inte trivs.

 3. Rhododrendon

 4. Buxbom, plymspirea, daglilja, klematis, kaprifol, blå bolltistel, pioner riddarsporre och en rödbladig perukbuske i hörnan.

 5. Buxbom framkant och stormhatt i bakgrunden. Rosor i mitten. Ulleterneller och vitpytta mellan rosorna. Runt sopröret aubretia, backtimjan och klematis .

 6. Japansk blodlönn, vintergröna, botaniska tulpaner.

 7. Buxbom, höstflox och påskliljor.

 8. Prästkrage, geranium, strålrudbeckia, solhatt, höstanemoner, krypoxbär, och massor med lökväxter.

 9. Trädgårdsnäva, rosor Penny Lane, lökväxter.

 10. Funkia, pioner och påskliljor

 11. Julrosor blåklocka

 12. Buxbom, liguster, blåklocka och scilla

 13. Buxbom, liguster, viol, snödroppar, scilla

 14. Fyra svarta kuber varav 3 spireor och en trädgårdstry, samt tre amplar med murgröna.

Lilla trädgårdsboken Växtbeskrivning och skötselråd

bild
Aubretia (5)
Anspråkslös vacker liten sak som inte kräver någon särskild skötsel. Vi har dock alltför tunn jordlager på planterigsstället. Istället för att sprida sig och bilda stora kuddar har de visat en tendens att försvinna, så vi köper nya då och då.

bild
Backtimjan (5)

Lövfällande minibuske. Ser risiga ut efter bladfällningen och tidigt på våren. River man bort ”riset” följer rötterna med, det blir kalt och fult runt vårt sopnedkast och det tar tid innan ett nytt frösådd etablerar sig i det tunna jordlagret som finns där. Låt ”riset” vara i fred, det kommer nya blad och blommor. Eventuella döda grenar kan klippas bort senare när bladen har slagit ut.

bild
Hjärtbergenia (1)

Växer snällt varsomhelst, sol, skugga, torrt eller blött. Blommar med rosaröda blommor i maj-juni. Bladen blir fula ibland då sniglar och annat kryp gillar att äta på dem. Låt några blad vara kvar på varje planta även om de är fula. Den är beroende av sina blad för att rötterna ska kunna överleva.

bild 'Acer palmatum Atropurpureum'Vår egen lilla "pinne" som den såg ut 2010, några år efter planteringen.

bild
2011 tog det äntligen lite fart

bild
och det blev det t o m små rosa blommor

bild
I höstskrud

bild Denna ynkedom till rododendron har vi ersatt med en blodlönnen nedan den 10 maj 2012. vi kommer att upprepa hela temat från plantering nr 6 med vintergröna och vildtulpaner.

bild
'Acer palmatum Bloodgood'

bild
Blodlönnen som vi inte fick köpa. Det kan ta 10 - 15 år för vår lilla i rabatt nr 6 att bli lika fin. Man kan köpa ”tid” genom att satsa på ett så här stort och fint ex från början, men de är dyra.
Blodlönn, japansk (6)

Ganska känslig för stäng kyla, men kan etablera sig i skyddade lägen ända upp till vår zon. Man kan ge den en kappa av säckväv vintertid. Den kan tuktas till att växa som ett träd eller till en vid buske. Växer sakta, och ska inte klippas allför ofta. Lönnen gillar inte kalk och får inte torka ut.

bild En blå liten matta runt julrosorna.
Blåklocka (11, 12)
Campanula rotundifolia

Rikt blommande frosthärdig söt liten planta som lätt förökar sig själv. Blommar flera gånger varje år. Milda vintrar förblir bladen gröna (ger t o m en och annan blomma på vintern också). Efter en kall vinter vissnar den ner helt. Rensar man bort det vissna helt dör plantan.
      Låt den vara. Den kommer igen med full kraft och döljer det som är visset. Det bildas nya små plantor på de till synes torra stjälkarna som ligger på jorden. Det är så den här plantan förökar och förnyar sig.

bild
Bolltistel (4)
Echinops bannaticus

En tistelliknande växt med bollformade blomhuvuden i en blågrå färg.
Blommar i juli-september. Bladen vissnar ner helt över vintern.

bild
Buxbom (1, 4, 5, 7, 12, 13)
Buxus sempervirens 'Polar'

Frosthärdig variant, men efter en kall vinter kan späda skott bli bruna.Klipp bort dem.

För att forma buskarna klipps de de raka på tre sidor 2 - 3 ggr per år.

Luckor i häckarna kan förtätas med hjälp av sticklingar som kan stoppas ner direkt i jorden. Alla tar sig inte, men en och annan har slagit rot.

bild
Daglilja (4)
Hemerocallis 'Sammy Russel'

Varje enskild blomma blommar endast en dag, men blomningen pågår i drygt en månad under juli - augusti.

Orkar man plocka vissna blommor ser det lite finare ut, annars faller det som är visset bort av sig självt.

bild  
 
bild
Funkia (10)
Hosta sieboldiana - daggfunkia

Funkian förökar sig mycket snabbt på egen hand och måste delas då och då. Växten vissnar ner helt på senhösten. Låt bladen ligga kavar till våren, blomstängerna kan klippas bort. Till en början ser det helt dött ut i planteringen, knopparna, ca dubbla antalet jämfört med året innan, låter vänta på sig (se övre bild t.v.) men sen sker en explosionsartad tillväxt och det blir snabbt jättestort.

När blommorna börjar få svårt att ta sig förbi bladen är det dags att övärväga en delning året därpå

Bästa tiden för delning är innan bladen börjar öppna sig. Frilägg droppslangarna. Gräv upp alla lökar och lägg åt sidan. Dela plantorna med en vass kniv och se till att det som delas har både rötter och blad.

Är du intresserad av plantor till landet eller till vänner och bekanta, anmäl det till trädgårdsgruppen.

bild
Geranium (8)
geranium cantabrigiense'Biokovo' - biokovonäva

Tacksam marktäckare. Mycket dekorativ vid den första blomningen, massor med små blåa blommor. Den forstsätter att blomma sparsamt resten av sommaren, men tenterar att se skräpig ut och måste rensas då och då.

bild
Höstanemoner (8)

Passar bra i vår höstrabatt. Med tiden blir den riktigt stor (förhoppningsvis). Blommar ganska sent men länge, tills frosten tar död på knopparna.

bild
Höstflox (7)
Phloxpaniculata 'Mia ruys' vit

Har sega själkar som ska klippas ända ner till markan på våren.

bild  
 
bild
Julros (11)
'Helleborus Niger'

Blommar tidigast av alla vårblommor. Redan i februari om den inte är täckt med alltför tung snö. Tänk på det du som skottar i gångarna.

Låt frökapslarna mogna helt innan du klipper (inte river) bort blomstjälkarna.

Julrosen är svåretablerad, men där den trivs kan den bli mycket gammal. Det är kinkigt att flytta den. Även om den överlever den en flyttning, kan det ta flera år innan den blommar igen.

När man måste fylla upp planteringen med mera jord är det viktigt att se till att stjälkarna hamnar på samma nivå i förhållande till jordytan som innan påfyllningen. Ta inte upp dem. Använd en stor spade för att försiktigt lyfta hela jordklumpen, helst utan att störa rötterna och peta in och packa ny jord under spaden. En liten bit i taget tills hela jordklumpen kommer upp i rätt höjd.

bild
Kantnepeta (8)
Nepeta faassenil 'Snowflake', vit

Kallas även för kattmynta. Flyttar sig i rabbatten, så man får rensa när den tränger bort andra plantor.

bild
Kaprifol (4)
Lonicera per.'Serotina'- vildkaprifol

Doftande vildkaprifol. Ska klippas tillbaka då och då så att den blir tät och fin nertill.

bild
Klematis,storblommig (4)
Clematis 'Ville de Lyon'

Klipps ner till nederkanten på spaljén på våren. Låt stammarna vara kvar på spaljén så klättrar den rätt utan hjälp. Svårt att komma åt när allt framför börjar ta fart.

bild
Klättervildvin (1)
Parthenocissus quinquefolia 'Engelmannii'

bild  
 
bild
Liguster (12, 13)
ligustrom vulgare 'Atrovirens'

En tät formklippt häck som bildar väggar i vårt gårdsrum. Den blir snabbt yvig och måste klippas 3 – 4 ggr / år. Avvakta med den första beskärningen till efter att lövsprickningen har börjat.

  Dags att klippa. Vi håller en höjd på ca 140 cm i förhållande till överkant mur. På sidorna följer vi efter innerkanten på muren. Använd häcksax eller sekatör. Olämplig metod att beskära buskar >>>

bild
Liljekonvalj (1)

bild
Murgröna (14)

är på teststadiet i vår trädgård. Det har varit svårt att hitta någon växt som trivs i amplarna under skärmtaket, där det råder total skugga.

Tanken var att amplarna skall bilda en slags gardin som komplement till buskarna i de stora svarta krukorna som ger rumskänsla när man vistas under skärmtaket. Murgrönan har tagit sig bra. Nu återstår att se om vi kan få dem att övervintra också.

Förre försöket med en frosttålig perenn misslyckades på grund av uttorkning över vintern. Nu ska vi försöka låta amplarna övervintra i rabatten där dagliljorna finns. Slår försöket väl ut, ska amplarna också förses med droppbevattning och murgrönan får bli ett permanent inslag i designen. I annat fall ger vi upp. En växtsäsong räcker inte för att uppnå den önskvärda designeffekten och det är för arbetsamt att vattna dem manuellt.

bild
Ormbunke (1)
Matteuccia struthiopteris - strutbräkken

Tar gärna över då det bildas nya plantor runt den gamla som vi brukar ta bort. Anmäl till gruppen om du är intresserad av sticklingar till ditt landställe.

bild
Krypoxbär (8)

bild
Perukbuske (5)
rödbladig

Blomningstid juni. Visionen är att fylla ut den djupa hörnan med en yvig buske som inte kräver så mycket skötsel där det är svårt att komma åt. De röda bladen kontrasterar fint mot all grönt och den gula fasader. Viss klippning behövs för att den ska bli tät och fin.

bild 'Festiva Maxima' Våra äldsta pioner (3st) har blivit riktigt stora och bjuder på rik doftrik blomning varje sommar. En klassiker från 1800 talet.
bild Röd luktpion Paeonia lactiflora 'Karl Rosenfteld' Klipp bort så många blad som behövs på funkian för att ge pionerna nödvändig utrymme. Klipp av hela skaftet ända ner, inte bara bladen.
bild Dillpion, enkela röda blommor
bild Vår enkelblommande röda kinesiska dyrgrip
bild Var aktsam om de späda röda skotten på våren, kliv inte omkring i platereringarna.
Pioner (4, 10)

Underbara lättskötta växter som pryder sin plats från att de röda skotten kommer fram på våren tills bladen vissnar ner.

De tunga blommorna behöver stöd. Ta inte bort metallstöden på hösten. De behövs förmodligen på samma ställe året därpå och skyddar plantorna mot nertrampning på våren.

Pioner är känsliga för att fyttas och får inte komma för djupt ner i jorden. Straffet kan bli flera års utebliven blomning om man gör fel. När det är dags att fylla på ny jord i planteringen gäller samma förfarade som för julrosorna. Lyft plantorna så att de hamnar på samma nivå som de var innan påfyllningegen.

bild
Plymspirea (1, 4)
Aruncus dioicus

Uppvuxen ser den ut som en buske, men den vissnar ner helt. Utblommade ”plymer" klipper vi bort. Resten tar vi bort på våren. Tacksam växt som inte ställer krav på annan skötsel.

bild
Prästkrage (8)
Cryssanthernum leucanthemum 'Majdrottningen'

Kan se skräpig ut efter blomning. Vi brukar nypa av blommorna när de börjar bli fula. Några blomställningar bör dock lämnas kvar eftersom växten fröar av sig. Den här växten verkar ha lite egen vilja och förflyttar sig i förhållande till där den planterades från början. Nya små plantor påminner om maskrosor. Titta noga när du rensar ogräs.

bild catavbiense gradiflorum - mörklila bild catavbiense album - vit
Rhododendron (2, 3)

Gemensamt för samtliga arter är att de inte tål uttorkning och avskyr kalk och trivs bäst i skugga eller halvskugga. De trivs inte som solitärer, bör planteras minst två och två. Använd special jord för Rhododendron. Ge buskarna en riktig ”rotblöta” på hösten innan droppbevattningen stängs av.

Efter blomningen bör de flesta fröställningar tas bort, det gynnar nästa års blomning och man får en tätare buske. Emellanåt kan man ge dem lite extra näring i form av specialgödsel.

bild
Riddarsporre (5)
Olika sorter

Riddarsporrarna är trädgårdsgruppens egen lilla hobby. Det finns många namnsorter och färger. Vi har både köpt plantor och drivit upp från frö. Bilden t.v. är fröodlad. Det tar två år från frö till blomma.
      Det svåra med sporrarna är att de blir så höga och behöver stöd. Skaften är ihåliga och går lätt av när det blåser där man har fäst skaftet på pinnarna. Vi jobbar på att hitta ändamålsenligare stöd.
      Hur när och varför vissa plantor försvinner för att sedan överraska med att komma tillbaka efter något år har vi inte lyckats lista ut. Hittills har vi bara lekt med blåa varianter i olika nyanser. Det kan bli snyggt att tillföra några vita, men vi avvaktar tills det blir klart om det kommer att resas mera ställningar i den aktuella planteringen.

bild Crown pricess Margareta, Austinros
bild The Pilgrim, Austinros
bild Penny Lane, klätterros
Rosor (5, 9)

bild
Rudbeckia (8)
fulgida sullivanti 'Goldsturm'

bild
Skogsviol (13)
'stulet - ej klassificerat'

Enligt sägen ska det finnas något stulet i varje nyanlagd trädgård för en lyckosam tillväxt. Våren 2005 grävdes en liten planta upp i smyg på hemlig plats och sattes bredvid en av de nyplanterade ligusterbuskarna. Den lilla plantan fick en massa nya blad och började bilda en liten grön matta. Först i april 2010 blev det blommor också. Blommorna doftar som violpastillerna i karamellasken.

bild
Solhatt (8)

bild
Stormhatt (5)

bild
Spirea (14)
Nipponira 'Halwards Silver'

bild
Trädgårdsprakttry (14)
Weigela 'Red Prins'

bild
Trädgårdsnäva (9)

bild
Ulleternell (5)

bild
Vitpytta (5)

bild
Waldstenia (2)
'Geoides'

Tacksam marktäckare som trivs i både sol och skugga. Bladen blir lite större och grönare i skuggigt läge men blommar sämre än de gör i ett soligare läge. Lätt att föröka med sticklingar. Den har smörgula blommor på försommaren. Måste planteras om när man fyller på jord, annars kväver man dem.

bild
Vintergröna (6)
Vinca minor

bild
Vildtulpaner bild
Snödroppe bild
Narciss bild
Påsklilja bild
Våriris bild
Scilla bild
Botanisk tulipan bild
Doftande narcis
Lök och knölväxter
tillbaka till växtschemat

Vi har många olika sorter, både sådana som vi har köpt och lökar som vi har fått av medlemmarna. Vi har tappat kontrollen över namnsorterna och var de finns. En del försvinner när man fyller på ny jord, andra sorter förökar sig snällt. Narcisserna och påskliljorna har hittills varit tacksammast att hålla på med.

Olika sorter har olika behov av fukt, läge och jordmån som det inte är helt lätt att tillfredställa i en liten anläggning som vårt. Snödroppar, klosterliljor och vintergäck vill aldrig torka ut helt, medans krokus, våriris och de flesta sorters tulpaner vill hållas helt torra över sommaren. Lökväxter som vill torka helt över sommaren har vi bara som tillfälliga gäster. Det är för stökigt att plocka upp lökarna när de har vissnat ner, man kan förstöra rötterna för andra, senare perenner på väg upp om man bökar för mycket i jorden.

Ta inte bort vissnande blad, göm dem istället så gått det går. Vissna blomställningar på narcissar och påskliljor kan klippas bort, övriga kan med lite tur fröa av sig om man låter blomställningarna sitta kvar.